Ametüst omadused ja kristalli mõju

Ametüst omadused ja kristalli mõju

Ametüsti kristallid on ühed maailma populaarsemaid vääriskivid ja neid on kasutatud tuhandeid aastaid. Kivi usutavad raviomadused on muljetavaldavad ja pärinevad Vana-Kreeka uskumustest. Tegelikult pärineb sõna "ametüst" kreeka sõnast amethystos, mis tähendab kaine ja vihjab kindla ja kaine mõtteviisi säilitamise ideele.

Kui teile meeldivad lillad vääriskivid või olete alati tahtnud ametüsti mõju ja omaduste kohta rohkem teada saada, siis nüüd on teie võimalus. Oleme koondanud mõned omadused, mida selle kuningliku pärli kohta teada on vaja, alates ametüsti tähendusest kuni selle raviomadusteni.

Mis on ametüst?

Ametüstid moodustuvad pikkade prismakujuliste kristallidena geoodides või õõneskivimites. Need geoodid tekivad siis, kui vulkaanilises kivimis on õõnsused. Kivimi jahtudes mineraalidega küllastunud vesi, gaasid ja vulkaaniline materjal destilleerub ja kristalliseerub. Kui need kristallid kõvenevad, moodustavad nad ametüsti. Kuigi üldiselt on see rohkem sügavam lilla, võib kivi olla ka punakaslilla varjundiga või väga kahvatulilla varjundiga, mis pleegib sireliks.

Kvartsiperekonna liikmena, mida iseloomustab eriline lilla värv, on ametüsti kõvadus Mohsi skaalal seitse. Ametüsti kalliskivid on vastupidavad ja seetõttu sobivad need ideaalselt igasuguste ehete jaoks. Sageli leiate ametüsti kõrvarõngastest, ripatsitest, käevõrudest ja sõrmustest ning see on isegi lõigatud, et luua ka käevõru mansetid või helmed.

Tänu oma kõvadusele ja vastupidavusele saab kivi lõigata mitmesuguse kujuga, muutes selle veelgi mitmekülgsemaks. Lihvitud tükid, voodid ja kabošonid on vaid mõned levinumad lõiked.

Kvaliteetset looduslikult moodustunud ametüsti leiab Sri Lankalt, Siberist, Brasiiliast, Uruguayst, Namiibias ja Kaug-Idas, aga ka suuri maardlaid Namiibias, Austraalias ja Ameerikas. Selle kalliskivi suurim allikas asub Lõuna-Ameerikas.

Ametüsti tähendus ja sümboolika

Looduslikud ametüstikivid on ühendatud kolmanda silma ja kroontšakratega. Ametüsti lillast kuni punakaslillani on pikka aega olnud rahu, puhastava ja rahustava energia sümbol.

Kristallid esindavad puhastust ja ühendust vaimsete ja jumalike olenditega. Ametüsti tähendus on seotud rahulikkuse, mõistmise, usalduse ja armuga. Paljud kultuurid on selle pärliga seostanud vaimseid varjundeid.

Ametüsti tervendavad omadused

Arvatakse, et ametüstil on tervendavad omadused, mis kaitsevad kandjat negatiivsete energiate eest. Mõned usuvad, et kivi rahustavad omadused tekitavad rahustavaid unenägusid, muutes meid jumalikuga rohkem kooskõlas. Kivi toob selgust ja rahu ka ärkvel olevale meelele, kuna aitavad meelel vabalt voolata nii mentaalses kui metafüüsilises mõõtmes.

Iidsetel aegadel arvati, et ametüsti mõju võib puhastada keha kõigist toksiinidest. Vanad kreeklased uskusid, et kivi kaitseb kandjat joobeseisundi eest ja võimaldab säilitada tasakaaluka mõtteviisi. Veini rüüstati joobe vältimiseks ametüstikividega pokaalidest ja haigetele pandi kive nakkuse eemaldamiseks.

Lisaks ametüsti füüsikalistele omadustele ja eelistele on kivi lilla värv loomulik rahusti. Väidetavalt hajutab see raevu, aitab hallata hirme ja viha ning rahustab raevu ja ärevust.

Muud ametüsti arvatavad eelised hõlmavad võimet leevendada kurbust ja leina ning lahustada negatiivsust. Selle kalliskivi värv on seotud ka vaimse teadlikkuse aktiveerimisega, intuitiivsete energiate vastuvõtmisega ja psüühiliste võimete parandamisega.

Ametüsti spirituaalne mõju

Ametüsti peetakse vaimsetes ringkondades kõrgelt hinnatud. Sellel on omadused kontrollida kurje mõtteid, algatada tarkust ja suurendada intelligentsust suurema mõistmistunde kaudu. Kivi võib aidata teil rakendada oma intellektuaalseid võimeid keerulistes olukordades ja mõelda selgemalt, et teha paremaid valikuid.

Arvatakse, et sellel lillal pärlil on ka suurepärane positiivne mõju loovusele ja kujutlusvõimele, tugevdades intuitsiooni. See annab selle kandjatele võimaluse uusi ideid omaks võtta ja oma mõtteid ellu viia.

Kas ametüst on kivi või kristall ja mis vahe on?

Kivi ja kristalli erinevus seisneb selles, et kivi koosneb tahkest mittemetallilisest mineraalainest. Kristall seevastu koosnevad ioonidest, aatomitest ja molekulidest, mis on paigutatud korduvate mustritena, mis muudavad selle tahkeks.

Ametüst kuulub kvartsi perekonda. See on klassifitseeritud poolvääriskivideks, kuid võib esineda ka kristallide kujul. Lillat värvi kalliskivi moodustub tavaliselt basaltkivimi kristallvooderdusena.

Ametüst – veebruari sünnikivi

Ametüst on veebruarikuu traditsiooniline ja kaasaegne sünnikivi. Usutakse, et kivi omadused on tugevdada suhteid ja anda kandjale rohkem julgust. See on ka kivi, mille mõju toob selgust.

Ametüst – 48. pulma-aastapäeva kalliskivi

Traditsiooniliselt seostatakse iga verstapostilist pulma-aastapäeva sümboolsete materjalidega, millel on sügavam tähendus. Ametüsti kristall on 48. pulma-aastapäeva vääriskivi. Nad pakuvad paarile rahustavat ja lõdvestunud energiat järgmisel abieluaastal.

Ametüsti on üle 2000 aasta hinnatud oma omaduste ja ilu poolest. Imeilus kalliskivi annab alati ilme, olgu see siis ehetes või toores poleeritud kivitükina.

Kontakt

Kontaktivorm

info@elatedmonday.ee

+372 5554 3400

Elated Monday

Käevõrud

Blogi

© 2023 Elated Monday | FCD OÜ | eCommerce by DISAINVEEB EESTI BRAND